Om drakar

Till skillnad från till exempel en luftballong flyger en drake inte genom att vara lättare än luft, utan draken flyger tack vare vindens kraft. De äldsta drakar vi känner till bestod av duk och rigid ram, och så en lina som gick mellan draken och drakföraren. Nu för tiden finns det drakar både med och utan rigid ram, och det är vanligt att man använder sig av flera linor för att bättre kunna kontrollera draken.

Exempel på drakar

Kraftdrake (Power Kite) En förhållandevis stor drake som främst är avsedd att skapa dragkraft. Är tillräckligt stark för att dra och lyfta en människa, och är populär bland personer som ägnar sig åt kitesurfing, kitebuggying, kiteboating, åka snowboard efter drake, och så vidare.
Bermudadrake Dessa drakar flygs på Bermuda under påsken för att fira Jesu uppståndelse. De är vanligen hexagoner eller oktagoner, och brukar vara färggranna och dekorerade med geometriska mönster.
Låddrake (Box kite) Låddraken uppfanns av Lawrence Hargrave år 1893. Han länkade så småningom ihop flera stycken låddrakar och fick på så sätt tillräckligt med lyftkraft för att flyga nästan 5 meter från marken.

 

Samuel Franklin Cody vidareutvecklade låddraken genom att sätta vingar på den. En sådan drake kallas Cody Kite.

Tetraeddraken Denna drake uppfanns av Alexander Graham Bell efter att han experimenterat mycket med Hargrave's låddrakar kring sekelskiftet 1800-1900.

 

Bell's tetraeddrake är en rigid låddrake som består av tetraedformade celler som bildar en tetraedformad ram. Vanligen är hela draken en tetraed.

 

Modellen Cygnet var drygt 12 meter lång och lyfte en man över 50 meter upp i luften den 6 december 1907.

Rokkaku dako Detta är en japansk sexsidig kampdrake. En traditionell rokkaku dako görs av bambupinnar och washi-papper och pryds av en målning som föreställer någon känd samurai. Formen är en vertikalt utdragen hexagon.
Chapi-Chapi Detta är en liten och enkel drake som är populär i Philipinerna. Den görs ofta av billiga material, såsom tidningspapper och träpinnar. Den har bara två rigida delar – en rak vertikal pinne och en horisontal pinne som spänns så hårt att den böjer sig. Det är vanligt med lång svans på en chapi-chapi. Att bygga en chapi-chapi är enkelt och namnet betyder ungefär ”ihopsatt snabbt”. Inga linor används i kanterna.
Wau bulan Wau bulan är en vacker drake som hör hemma i Kelantan, Malaysia. Den är en av Malaysias nationalsymboler. Bulan betyder måne, och den nedre delen av draken är formad som en nymåne.

 

En wau bulan är vanligen ungefär 3,5 meter lång och 2,5 meter bred och har en detaljerad utskuren design. Blomstermotiv är vanliga, liksom starka färger och tydliga mönster som ska kunna ses väl även när draken är högt uppe i luften.

 

Malaydrake Malaydraken gavs namnet Malay då den visades upp i en tidningsartikel i New York år 1894, men själva designen är mycket äldre och härstammar från Asien.

 

Malaydraken är formad som en lozenge och saknar svans. Två pinnar används, och den vågräta pinnen är något längre än den lodräta.

 

Malaydraken gav inspiration till Eddy-draken som uppfanns av William Abner Eddy i New Jersey och patenterades år 1900.

 

Kytoon Detta är en hybrid mellan drake och luftballong.
Paravane Detta är en undervattensdrake. Den används bland annat för fiske och utforskning av havet.
Sportdrake / Stuntdrake En sportdrake, även känd som stuntdrake, har minst två linor och kan detaljstyras från marken när den är uppe i luften. Till skillnad från kraftdraken används den inte för att dra och lyfta människor, utan för att göra snygga konster med själva draken uppe i luften – ibland i tävlingsformat.
Trickdrake Detta är en vidareutveckling av sportdraken / stuntdraken och slog igenom under 2000-talet. Precisionen är något sämre än för en klassisk sportdrake / stuntdrake, men man kan å andra sidan genomföra mycket avancerad luftakrobatik med trickdraken.
Quad Line-drake Quad Line-draken påminner om sportdraken / stuntdraken men är bättre på att hovra i luften och är mer precis. Ett exempel på en tidig quad line-drake är Neos Omega som lanserades år 1988.

Drakens tidiga historia

historisk drakeEnligt legenden var det de kinesiska filosoferna Mozi och Lu Ban som uppfann draken redan under 500-talet f. Kr men det finns inget annat stöd än legenden för denna uppgift. Från år 549 e. Kr. har vi däremot en betydligt mer konkret rapport om ett räddningsuppdrag i Kina där en flygande drake gjord av papper används.

De första drakar vi känner till från Kina var platta, inte bågformade. Rektangulär form var vanligt. Senare infördes en båglina för att öka stabiliteten. I Kina är det av tradition bambu som används för drakens ram, vilket inte är konstigt med tanke på att bambu är både lättviktigt och starkt. Linor tillverkades av silke och själva segelduken kunde vara av silke eller papper.

I antika och medeltida källor från Kina hittar vi information om att drakar användes för många olika ändamål, bland annat för att signalera, för militär kommunikation, och för att mäta distanser – och det fanns också människor som lät sig lyftas upp i luften av drakarna precis som vi parasurfers tycker om att göra idag. Vissa drakar var dekorerade med bilder från myter och legender, och det fanns drakar som hade snören och visslor som gjorde ljud när draken flögs.

Från Kina spred sig drakarna till omgivande länder som Japan, Korea, Kambodja och Indien. Drakar flögs även tidigt i Polynesien, och man tror att dessa inte uppfanns oberoende utan att kunskapen om hur man gör drakar spred sig till Polynesien från det asiatiska fastlandet.

I Europa vet vi att de gamla romarna flög banér som var utformade ungefär som dagens moderna vinstrutar. I slutet av 1200-talet förde Marco Polo med sig berättelser om asiatiska drakar till Europa, men det finns inte några indikationer på att några drakar faktiskt importerades till Europa från Asien under den perioden. Däremot började sjöfarare ta med sig drakar från Japan och Malaysia under 1500-talet och 1600-talet. Från 1700-talet och framåt användes drakar inte bara för nöjes skull i Europa, utan också i vetenskapens tjänst.