Andra aktiviteter med kraftdrake

Båt efter drake (kiteboating / kiteyachting)

kiteboatDrakar kan användas för att dra många olika sorters båtar, allt från småbåtar som kanoter till stora fraktfartyg. Ibland används endast drake, ibland används drake som komplement till andra driftmetoder. Man kan placera en turbin på båten så att en del av kraften från draken går till att generera elektricitet som kan användas ombord på båten under färden. Detta görs vanligen endast för längre turer.

När man använder drake för att dra små båtar som kajaker är det vanligast att draken inte är fäst i båten utan antingen bara hålls av föraren eller sitter fast i en sele som bärs av föraren. Detta gör det enklare för föraren att kontrollera draken. Med kajaker och andra småbåtar brukar man använda förhållandevis små kraftdrakar. En, två eller tre kvadratmeter är vanligt.

Rullskridskor efter drake

Eftersom drakflygning är en utomhussport brukar man inte använda traditionella rullskridskor avsedda för inomhusbruk utan inlines – rullskridskor där alla hjulen är monterade på rad – är det populäraste valet. Både fyrhjuliga, trehjuliga och tvåhjuliga inlines förekommer. Inlines avsedda för åkning offroad har vanligen bara två eller tre hjul, och det är populärt med stora uppblåsta hjul istället för de små solida som är vanliga på inlines avsedde för åkande på släta ytor. Offroad-hjul på uppemot 30 cm i diameter förekommer i handeln.

Att åka rullskridskor efter drake är inte någon nymodighet, men det var först på 1990-talet som hobbyn verkligen slog igenom. I USA började under det här årtiondet man åka inlines efter kraftdrakar på stora parkeringsplatser i samband med festivaler och det kallades rollerkiting.

Snowboard efter drake

snowboardingAtt åka snowboard med hjälp av drake är en aktivitet som utförs på både snö och is. Av naturliga skäl är sporten populärast i områden där det finns gott om snö, såsom Kanada, norra USA, Ryssland, Norden och Alperna. Det är bra att ha erfarenhet av snowboarding innan man ger sig på att åka bräda efter drake, annars blir det väldigt mycket att lära sig samtidigt. Att hålla i draken innebär att man inte kan använda armarna för balans på samma vis som när man åker snowboard utan drake.

Till skillnad från vanlig snowboarding som sker i backar kan snowboarding efter drake äga rum både i backar och på flak mark. Det går till och med att åka uppför en backe om vinden är tillräckligt stark.

Kring bergstoppar kan vinden vara extra turbulent, något man bör tänka på när man åker snowboard efter drake i fjällen, alperna, etc.

Vattenskidåkning efter drake

Vattenskidåkning efter drake påminner om att åka vattenskidor efter motorbåt, men dragkraften kommer från en betydligt högre punkt vilket påverkar balansen. Dessutom har man som åkare betydligt större kontroll över vad som händer eftersom man själv styr draken, till skillnad från när man åker efter en motorbåt som styrs av någon annan.

Vinterskidåkning efter drake

Det går förstås att åka skidor i skidbacken efter drake (se snowboard efter drake), men än så länge är längdskidåkning efter drake vanligare än backåkning efter drake.

Längdskidåkning efter drake kan utföras på både snö och is. Att göra hopp och luftakrobatik är ovanligt, istället använder man draken för att kunna åka på långa turer och komma upp i höga hastigheter. När Team N2i år 2007 tog sig till otillgänglighetspolen på Antarktis (den del av Antarktis som ligger längst från havet) använde de sig huvudsakligen av skidåkning efter drake som transportmedel.

Det är vanligt med små drakar eftersom de inte behöver kunna lyfta skidåkare.

Sommarskidåkning efter drake

Vid sommarskidåkning efter drake använder man särskilda skidor anpassade för gräs eller sand. Att åka rullskidor efter drake är ovanligt.